Planinski turizam – 10 novih pastirskih stanova u Sjevernom Velebitu

6 milijuna kuna koštala je obnova 10 pastirskih stanova u Sjevernom Velebitu, na dvije lokacije u Parku – Lubenovcu i Alanu, a koji će od sredine lipnja biti slobodni za najam. Stanove je službeno otvorio ministar Dobrović koji je izrazio nadu “da će što više ne samo turista, nego i naših građana posjećivati Sjeverni Velebit i uživati u njegovoj ljepoti”

izvor: mzoip.hr

„Obnovom pastirskih stanova će se na području Parka stvoriti preduvjeti za boravak ljudi te, u perspektivi, i za uvođenje tradicionalnog stočarstva kao neophodne upravljačke mjere namijenjene očuvanju biološke raznolikosti. Važna komponenta projekta je omogućiti posjetiteljima da se, boravkom na prostoru i u obnovljenim pastirskim stanovima, upoznaju s tradicionalnim načinom života i rada na Velebitu te spoznaju koliko je takav način života bio u potpunom suglasju s prirodom i koliko se zapravo temeljio na principima održivosti“ – istaknula je Mirjana Javor, ravnateljica Javne ustanove Nacionalni park Sjeverni Velebit.Objekti će služiti za smještaj djelatnika Parka (nadzornici, stručna služba), znanstvenika i suradnika, a od sredine lipnja i za smještaj posjetitelja. Također, služit će za provedbu interpretacijskih i edukacijskih programa na temu „Natura vrsta i staništa“ i tradicionalnog života lokalnog stanovništva.

Na Lubenovcu su obnovljena 4 objekta, dok je na Alanu obnovljeno 6 objekata. Najveći objekt na Alanu uređen je kao Edukacijsko-interpretacijski centar pod nazivom „Planinska igraonica“, te sadrži niz interaktivnih izložaka na temu „Natura vrsta i staništa“ Nacionalnog Parka (velike zvijeri, duboke jame, biljke kamenjarke), i tradicionalnog načina života pastira. Ispred „Planinske igraonice“ postavljena su tri vanjska intepretacijska izloška (Mahovit vjetar, Voda u kršu i Život pastira). U dijelu igraonice uređen je prostor za edukaciju djece, za slučaj da se ista ne može odvijati vani. Osim kao izložbeno-edukativni prostor, ovaj će objekt služiti i kao info-punkt Parka, a u njemu je uređena i mala suvenirnica. I objekti za smještaj su stavljeni u funkciju edukacije i interpretacije, te se u njima interpretira po jedna vrsta važna za NP Sjeverni Velebit (Kuća mrke strizibube, Kuća velebitske pijavice, Kuća tetrijeba), kao i dijelovi namještaja koji su se tradicionalno koristili u stanovima. Na Lubenovcu je uređena kružna poučna staza pod nazivom „Pastirska staza“, duž koje je postavljeno pet interpretacijskih ploča o prirodnim pojavama ili vrijednostima koje se na pojedinim mjestima mogu uočiti. Uz to, na Lubenovcu će se staviti veći naglasak na interpretaciju održivosti tradicionalnog načina života.

Osim obnove pastirskih stanova u NP Sjeverni Velebit u tijeku je realizacija još jednog kapitalnog projekta, a to je izgradnja posjetiteljskog centra Krasno. Radovi su u tijeku. Projekt je vrijedan 30 milijuna kuna, a financira se sa 95% sredstava iz EU fondova, dok je preostalih 5% osigurao Fond.

http://www.mzoip.hr/hr/ministarstvo/vijesti/novi-posjetiteljski-sadrzaji-u-np-sjeverni-velebit–otvoreno-10-obnovljenih-pastirskih-stanova.html

preuzeto sa monitor.hr

Ažurirano 30. svibnja 2016 — 06:50
PD "Pljusak" - Rijeka © 2019 Frontier Theme