Kategorija: Općenito

Po prvi puta u povijesti u Hrvatskoj obavljen zahvat popravka zubi risu

Nakon što je u studenom prošle godine nekoliko mještana nedaleko od Ogulina uočilo risa u naselju, a što je neobično s obzirom na to da mladi risovi ne prilaze naseljenim područjima, žurno je reagirao  Interventni tim za vuka i risa pri Ministarstvu zaštite okoliša i energetike.

preuzeto sa mzoe.gov.hr

Sve je ukazivalo na to da je mladunče izgubilo majku te da bez ljudske pomoći neće preživjeti pa su lovci iz lovačkog društva “Srnjak” Zagorje po uputi Interventnog tima pratiti kretanje risa i dojavili njegovu lokaciju.

„Uočili smo lokaciju na koju ris dolazi te ga uhvatili. Životinja je bila vrlo izgladnjela i trebala je hitnu pomoć. Utvrđeno je da se radi o ženskom mladunčetu u dobi oko šest mjeseci i mase šest kilograma“, rekao je Vedran Slijepčević, član Interventnog tima za vuka i risa i predavač na Veleučilištu u Karlovcu.

Simbolično, risovica je dobila ime Martina jer se sve odigralo baš na Dan svetog Martina.

Kako bi joj se povećale šanse za preživljavanje, ali i kako se ne bi navikla na blizinu ljudi, risovica je odmah prebačena u posebnu nastambu u Nacionalnom parku Risnjak gdje su se o njoj brinuli djelatnici parka uz stručnu podršku Zoološkog vrta grada Zagreba i stručnjaka za velike zvijeri.

Početkom veljače ove godine procijenjeno je da se risovica dobro oporavila, a težila je 13 kilograma što je ukazivalo na to da se može vratiti u prirodu. No zbog lošeg stomatološkog nalaza odgođeno je puštanje risovice u prirodu. Konkretno, očnjaci koji su nužni za ishranu u prirodi bili su joj slomljeni.

Nakon temeljitog stomatološkog pregleda te detaljnih rendgenskih snimki u Klinici za kirurgiju, ortopediju i oftalmologiju Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu osmišljen je plan liječenja.
Po prvi je put u Hrvatskoj na risu je izveden zahvat čišćenja i ispune zubnih kanala te jačanja i rekonstrukcije očnjaka. Složeni zahvat trajao je gotovo deset sati.

Od zahvata se Martina brzo oporavila te je prije tri tjedna puštena u prirodu.

Zahvaljujući telemetrijskoj ogrlici istraživači kontinuirano prate njezino kretanje, prehranu i zdravlje. Također su u blizini postavljene fotozamke zahvaljujući kojima se može vidjeti kako za sada lovi uglavnom manji plijen poput ptica, glodavaca i malih zvijeri jer joj za onaj krupniji ipak treba još iskustva. Dobrog je zdravlja i uskoro će proslaviti prvi rođendan.

U Hrvatskoj živi između 40 i 60 risova i svaka je jedinka dragocjena. Kako bi se ojačala njihova populacija, u sklopu projekta LIFE Lynx doseljavaju se nove jedinke iz Slovačke i Rumunjske.

preuzeto sa mzoe.gov.hr

…malo literature za kišne dane…

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike je u suradnji s Udrugom Hyla izdalo popularno-stručnu knjigu Strane vrste slatkovodnih riba u Hrvatskoj koju je napisala grupa autora; Tanja Mihinjač, Ivana Sučić, Ivan Špelić, Matej Vucić i Ana Ješovnik. Riječ je o prvom cjelovitom dijelu o ovoj temi na hrvatskom jeziku čiji je cilj edukacija i podizanja svijesti kod javnosti, osobito ribolovaca.

link

Promotivni planinarski filmovi “Hrvatske planine” i “Hrvatske planinarske kuće”

U cilju popularizacije hrvatskih planina i planinarstva Komisija za promidžbu i izdavačku djelatnost HPS-a pripremila je i objavila dva planinarska edukativno-promotivna filma. Oba filma traju po 9 minuta, a prikazuju prepoznatljiva planinarska odredišta u hrvatskim planinama, od Slavonije do Istre i od Zagorja do Dalmacije.

Film “Hrvatske planine” predstavlja prirodnu raznolikost i planinarske mogućnosti naših planina, dok su središnja tema filma “Hrvatske planinarske kuće” planinarski objekti. U oba filma korišteni su kadrovi snimljeni iz zračne perspektive pomoću bespilotne letjelice, pa su mnoga planinarska odredišta po prvi put predstavljena snimcima iz sasvim novih i nepoznatih kutova. Filmovi se mogu slobodno koristiti kao videomaterijal za predstavljanje planinarskih udruga i planinarstva (npr. na danima otvorenih vrata planinarskih udruga, u općim planinarskim školima i drugdje). Originalni snimci mogu se zatražiti od Komisije za promidžbu i izdavačku djelatnost HPS-a, putem maila promidzba@hps.hr, uz naznačenu planiranu svrhu korištenja.

 

PD "Pljusak" - Rijeka © 2019 Frontier Theme